Krigstrauma: America Vera-Zavala i samtal med Röda Korset och kongoveteraner

Den 21/2, ca 17:30 (direkt efter föreställningen) möter America Vera-Zavala psykoterapeuten Eva-Lena Klefbeck (Röda Korset) samt kongoveteranerna Stig Högberg och Bror Svärd i ett samtal om Krigstrauma.
Vi talar om det stöd som erbjuds krigstraumatiserade flyktingar och hemkomna soldater, hur det tidigare sett ut samt de spår som kriget sätter. Hur ser samhället på de återvändande och traumatiserade? Vad var FN soldatens uppdrag och hur förberedde kompaniet sig för deras insats? Hur kan man förbereda sig på något man inte ens kan föreställa sig?

I panelen: Stig Högberg, Eva-Lena Klefbeck, Bror Svärd.
Moderator: America Vera-Zavala

Eva-Lena Klefbeck
Socionom, leg. psykoterapeut
Röda Korsets Center för torterade flyktingar i Stockholm

Bror Svärd
Bror har en bred erfarenhet inom det militära och har tjänstgjort som korpral och militärpolis för FN, (Gaza ’56, Kongo ’61) samt varit security officer för United Nations Truce Supervision Organization (jerusalem ’68-70). Mellan 1953 – 1994 arbetade Bror som polisman, kriminalkommissarie och chef för Passpolisen.
Har efter pensioneringen 1994 skrivit många artiklar i skilda ämnen som publicerats bland annat i Uppsala Nya Tidning, Ljusnan, Kvällsstunden och Fredsbaskern.

Stig Högberg
Stig var i Kongo med Bataljon K14 och den sista bataljonen K22 och åkte därifrån direkt till Cypern på bataljon C24.
På K 14 deltog Stig och kompaniet i striderna om Elisabethville och den stora militärbasen Camp Massart. Svenska bataljonen hade också ansvaret för skydd av balubaflyktingarna samt matutdelningarna i flyktinglägret som bestod av c:a 40000 personer. I det civila har Stig arbetat inom elkraftindustrin hela sin verksamma tid.
Söndagen den 21/2 ca 17:30 (direkt efter föreställningen av Kongo-En pjäs om Sverige) samtalar Eva-Lena Klefbeck (RKC) om krigstrauma med kongoveteranerna Bror Svärd och Stig Högberg.

För biljetter till föreställningen, gå till Biljetter.

Om du endast vill delta i samtalet anmäl via info@tribunalen.com FRI ENTRÉ

Dela den här sidan: