Utbildning för politisk scenkonst

Hösten 2013 startar Teater Tribunalen i samarbete med Långholmens Folkhögskola en ny utbildning för politisk scenkonst. Syftet med utbildningen är att skapa sceniska strategier för politiska och filosofiska tankar. Det är en unik utbildning i Sverige som kommer att avslutas med en scenkonstfestival där eleverna får visa upp sina egna projekt. Kursen kommer att behandla konstens politiska historia och ge eleverna inblick i både samtida och historiska konströrelser.

-Vi vill skapa en utbildning som går bortom expertisen, som lägger större vikt på konstens innehåll och syfte. Det är en utbildning som är saknad, som står närmre performance än någon annan teaterutbildning i Sverige. Det är också roligt att få dela med sig av den enorma kompetens som finns på Teater Tribunalen, säger Frida Röhl konstnärlig ledare på Teater Tribunalen.

I utbildningen kommer eleverna att få lära sig hur man producerar egna projekt eller startar en fri grupp.
-Vi hoppas ju såklart att utbildningen kommer att generera nya scenkonstkollektiv och fria grupper. Vi tror att framtidens teater uppstår inom den fria scenkonsten som vågar experimentera mer och pröva teaterkonstens gränser. Därför är det hög tid att den fria scenkonsten får sin egen utbildning. Det är också väldigt spännande att gå in i ett samarbete med en skola som Långholmens folkhögskola som har en så intressant historia med en feministisk och politisk inriktning, det är ett självklart utbyte, fortsätter Maria Edwall, teaterchef på Tribunalen. Man kommer att ta in perfomancekonst som en del av utbildningen med pedagoger från både konsthåll och teaterhåll. Ett internationellt perspektiv ska också finnas med genom minst en inbjuden ickesvensk gästpedagog per år.
Långholmens folkhögskola har en lång historia inom såväl arbetarrörelsen som kvinnorörelsen.

-Vi vill ha en utbildning som förenar kultur och politik, det är den riktning vår skola driver. Teater Tribunalen med sin mångåriga erfarenhet av politisk scenkonst var ett naturligt val för oss att samarbeta med, säger Peter Davidsson rektor för Långholmens folkhögskola.

Antagningarna kommer att ske under våren 2013.

Läs mer om utbildningen på Långholmens folkhögskolas hemsida

Dela den här sidan: