MEDBORGARE!

För er hugsvalelse och förkovran, samt för era anspråk på såväl välförtjänt vila som på rättfärdigad harm, utmanar Teater Tribunalen under coronasommaren 2020 Sveriges Radios institution ”Sommar i P1” med en egen MittÅrsrapport.

Då detta är ett nytt kampavsnitt för oss, så skickar vi i år försiktigtvis upp en mindre bukett av så kallade testballonger bestående av ett fåtal utvalda rapportörer. Deras uppgift är att minska skadeverkningarna av de påverkanskampanjer som ogenerat bedrivs av starka krafter – i främmande såväl som inhemsk sold. 

Vi önskar våra lyssnare en vacker och inspirerande somm… tid mellan vår och höst. (Sveriges Radio innehar patent 386593 på det ord som betecknar denna tid)

SÅ HÄR LYSSNAR DU

• I webbläsaren: klicka på rapportörens porträttbild
Spotify: <klicka här eller sök ”tribunalen” i din app
Podcaster: <klicka här eller sök ”tribunalen” i din app
Soundcloud: <klicka här eller sök ”tribunalen” i din app
Acast: <klicka här eller sök ”tribunalen” i din app

VÅRA RAPPORTÖRER

Lördag 27 juni

Kerstin Gustafsson Figueroa
Journalist med inriktning på samhälle och kultur. Hon har arbetat som redaktör och som radio- och tv-producent.

Hon har även skrivit flera böcker, bl a ”För Guds skull – muslimer i Sverige” och ”Farsan, Spanien, kriget och jag”. Vid sidan om arbetet som chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyhetsbyrån Järva arbetar hon som frilansjournalist.

I sin rapport pratar Kerstin bl a om villkoren för de boende i Järva, om journalistikens villkor och om föräldrarna.

Klicka för att lyssna

Onsdag 1 juli

Agneta Norberg
Aktivist och fredskämpe, mångfaldigt prisad och flerfaldigt arresterad för sina aktioner mot bl a NATO:s övningar i Norrland och kärnvapenbaser i Storbritannien. Hon är medförfattare till antologin Vart är Europa på väg (förlag Internationell Arena)

”Vi är inne i något slags förkrigstid. Det är skrämmande och bortom allt förnuft.”

I sin rapport pratar Agneta om sitt fredsarbete, sin Norrländska uppväxt och om den amerikanska krigsimperalismen.

Klicka för att lyssna

Lördag 4 juli

Binyam Haile
Skådespelare och regissör. Han har bl a regisserat kortfilmen ”ca 1 000 000 °C” och föreställningen ”I bomullsfältens ensamhet”, samt medverkat i ”Mordet på Marat” på Unga Tur, ”X” på Unga Klara och ”Broderskap” på Folkteatern Gävleborg.

Aktuell i höst på Uppsala Stadsteater och Riksteatern i föreställningen ”Varsel” i regi av Josette Bushell-Mingo.

Hans rapport skildrar en tänkt playday med barnen Josef och Gianna, och deras respektive pappor Binyam Haile och George Floyd – och med fruktan…

Klicka för att lyssna

Onsdag 8 juli

Eva Bolin
Media- och kommunikationsvetare, teaterproducent och f.d. tandtekniker.

Eva avskyr begreppet ”psykisk ohälsa”. I sin rapport behandlar hon hur begreppet används och hur det stigmatiserar mer än hjälper. Och hur ett fördomsfullt språkbruk bokstavligen kan vara dödligt.

Kommer 8 juli

Lördag 11 juli

Mikael Nyberg
Författare, Frilansjournalist och en av redaktörerna för tidskriften Clarté.

I april kom han ut med Kapitalets automatik: mänskliga robotar och systematisk dumhet (Verbal förlag). ”Som skildring av den samtida kapitalismen är Kapitalets automatik nästan fulländad”, skrev Rebecka Kärde i Aftonbladet. Han har tidigare puiblicerat Kapitalet.se – myten om det postindustriella paradiset (Ordfront, 2001) och Det stora tågrånet (Karneval, 2011). Han medverkar också med en längre biografisk text om sin mor i Det nya modet (Bokförlaget Arena, 2018), en bok om Birgit Ståhl-Nybergs liv och verk.

Hans rapport tar sin avstamp i de Jämtska skogsarbetarnas bildnings- och klassresor, med de egna föräldrarna som exempel.

Kommer 11 juli

Onsdag 15 juli

Nora Axelsson Håkanson
Politiker och författare. Nationell talesperson i barnrätt för Feministiskt Initiativ. Kandiderade 2018 som 17-åring till Riksdagen och Region Stockholm och hade blivit den yngsta ledamoten någonsin, om hon hade kommit in.

Nora pratar om sitt engagemang i barnrätts- och asylfrågor, om sitt engagemang i ”Ung i Sverige” 2017 för de utvisningshotade afghanska ungdomarna, och om fördomarna och hoten som möter unga politiker.

Kommer 15 juli

…och fler rapporter följer under juli

Dela den här sidan: