MITTÅRSRAPPORTER 2020
Medborgare
För er hugsvalelse och förkovran, samt för era anspråk på såväl välförtjänt vila som på rättfärdigad harm, utmanar Teater Tribunalen under coronasommaren 2020 Sveriges Radios institution ”Sommar i P1” med en egen MittÅrsrapport.

Då detta är ett nytt kampavsnitt för oss, så skickar vi i år försiktigtvis upp en mindre bukett av så kallade testballonger bestående av ett fåtal utvalda rapportörer. Deras uppgift är att minska skadeverkningarna av de påverkanskampanjer som ogenerat bedrivs av starka krafter – i främmande såväl som inhemsk sold. 

Vi önskar våra lyssnare en vacker och inspirerande somm… tid mellan vår och höst. (Sveriges Radio innehar patent 386593 på det ord som betecknar denna tid)

HÄR HÖR DU
Kerstin Gustafsson Figueroa
Agneta Norberg
Binyam Haile
Eva Bolin
Mikael Nyberg
Nora Axelsson Håkanson
Thorsten Laxvik

SÅ HÄR LYSSNAR DU
Här i webbläsaren klickar du på rapportörens bild
Du kan också lyssna på:
Spotify • Apple Podcaster
Soundcloud • Google

Lördag 27 juni

Kerstin Gustafsson Figueroa
Journalist med inriktning på samhälle och kultur. Hon har arbetat som redaktör och som radio- och tv-producent.

Hon har även skrivit flera böcker, bl a ”För Guds skull – muslimer i Sverige” och ”Farsan, Spanien, kriget och jag”. Vid sidan om arbetet som chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyhetsbyrån Järva arbetar hon som frilansjournalist.

I sin rapport pratar Kerstin bl a om villkoren för de boende i Järva, om journalistikens villkor och om föräldrarna.

Klicka för att lyssna

Onsdag 1 juli

Agneta Norberg
Aktivist och fredskämpe, mångfaldigt prisad och flerfaldigt arresterad för sina aktioner mot bl a NATO:s övningar i Norrland och kärnvapenbaser i Storbritannien. Hon är medförfattare till antologin Vart är Europa på väg (förlag Internationell Arena)

”Vi är inne i något slags förkrigstid. Det är skrämmande och bortom allt förnuft.”

I sin rapport pratar Agneta om sitt fredsarbete, sin Norrländska uppväxt och om den amerikanska krigsimperalismen.

Klicka för att lyssna

Lördag 4 juli

Binyam Haile
Skådespelare och regissör. Han har bl a regisserat kortfilmen ”ca 1 000 000 °C” och föreställningen ”I bomullsfältens ensamhet”, samt medverkat i ”Mordet på Marat” på Unga Tur, ”X” på Unga Klara och ”Broderskap” på Folkteatern Gävleborg.

Aktuell i höst på Uppsala Stadsteater och Riksteatern i föreställningen ”Varsel” i regi av Josette Bushell-Mingo.

Hans rapport skildrar en tänkt playday med barnen Josef och Gianna, och deras respektive pappor Binyam Haile och George Floyd – och med fruktan…

Klicka för att lyssna

Onsdag 8 juli

Eva Bolin
Media- och kommunikationsvetare, teaterproducent och f.d. tandtekniker.

Eva avskyr begreppet ”psykisk ohälsa”. I sin rapport behandlar hon hur begreppet används och hur det stigmatiserar mer än hjälper. Och hur ett fördomsfullt språkbruk bokstavligen kan vara dödligt.

Klicka för att lyssna

Lördag 11 juli

Mikael Nyberg
Författare, frilansjournalist och en av redaktörerna för tidskriften Clarté.

I april kom han ut med Kapitalets automatik: mänskliga robotar och systematisk dumhet (Verbal förlag). ”Som skildring av den samtida kapitalismen är Kapitalets automatik nästan fulländad”, skrev Rebecka Kärde i Aftonbladet. Han har tidigare publicerat Kapitalet.se – myten om det postindustriella paradiset (Ordfront, 2001) och Det stora tågrånet (Karneval, 2011). Han medverkar också med en längre biografisk text om sin mor i Det nya modet (Bokförlaget Arena, 2018), en bok om Birgit Ståhl-Nybergs liv och verk. Mer på Mikaels hemsida

Hans rapport tar sin avstamp i de Jämtska skogsarbetarnas bildnings- och klassresor, med de egna föräldrarna som exempel.

Klicka för att lyssna

Onsdag 15 juli

Nora Axelsson Håkanson
Politiker, författare och nationell talesperson i barnrätt för Feministiskt Initiativ. Nora kandiderade 2018 som 17-åring till Riksdagen och Region Stockholm, och hade blivit den yngsta ledamoten någonsin om hon hade kommit in.

Nora pratar om sitt engagemang i barnrätts- och asylfrågor, om sitt engagemang i ”Ung i Sverige” 2017 för de utvisningshotade afghanska ungdomarna, och om mängden fördomar, hot och trakasserier som möter unga politiker.

Klicka för att lyssna

Söndag 2 augusti

Thorsten Laxvik
Har arbetat med fritidsgårdar och demokratifrågor sedan början av 80- talet och bland annat skrivit boken Den vackra motmakten.

Sedan 90- talet har han drivit jordbruk och slakteri i Edsele i Ångermanland och skrivit boken Rött kött på rätt sätt. Thorsten har varit aktiv i Svenska Fredskommitten i decennier och är också aktiv i fäbodrörelsen.

I sin rapport pratar han om vår oljesjuka livsmedels- och skogsindustri, om fäbodskulturen och om hur man bygger en organisation som är på riktigt demokratisk.

Klicka för att lyssna

Dela den här sidan: