TEGEN2 GZA – on land and air
Kent Klich – foto, installation, video

Bjurholmsg 1B, T-bana Skanstull
Öppettider: fre-lör-sön 13-17

På vernissagen kommer den internationellt uppmärksammade journalisten Gideon Levy, från tidningen Haaretz att tala om situationen i Israel/Palestina.

Nu slår vi upp portarna till Kent Klichs tredje separatutställning på TEGEN2, inklusive bokreleasen av ”GZA On Land and Air”.

Drömmen om en öppen himmel

Att detta landar mitt i ett fasansfullt krig gör utställningen och boken förstås än mer brännande angelägen. Samtidigt som just det är ”en slump” men knappast en fullständig överraskning för en fotograf som så konsekvent riktat sitt objektiv mot de återspeglingar, mentala och symboliska, av kontroll, övervakning och begränsningar av frihet som råder i Gaza, liksom drömmen om att övervinna dem. Ett arbete som kännetecknas av en mångfacetterad visuell metodik som avstår från alla sken av en fristående överblick och allvetande berättarroll. Den bärs istället fram av berättelser genom metaforiska element och fragment som kapslar in en ofrånkomlig frånvaro, med en öppenhet och närvaro som frigör betraktarens blick.

Drömmen om en öppen himmel, eller möjligtvis, den krossade drömmen om en, är i sammanhanget varken en allmängiltig eller nött metafor. Det var den högst verklighetsbaserade förhoppningen om otaliga framtida avgångar för Palestinian Airlines.

Vid invigningen av flygplatsen i Gaza – den stolta symbolen för det självständiga Palestina 1998 – deltog Bill Clinton och Yasser Arafat. Och tre frimärken gjordes med texten ”Open Skies over Gaza”. Men gränser går inte bara på land, utan också i vatten och luft med allt vad det innebär för en flygplats med restriktioner för ankomster och avgångar. 

Det började med stoppade flygningar 2000 på grund av den andra intifadan, sen stängdes flygplatsen helt året därpå, när israeliska styrkor bombade flygledartornet och radarstationen. Landningsbanan blev senare helt nermejad av bulldozrar, och idag liknar platsen allt annat än det dynamiska nav flygplatsen kunde ha varit.

Kent Klich är en flitig utställare i och utanför Skandinavien. 2017 hade han en stor separatutställning på Hasselblad Center i Göteborg, 2018 likaså på Nationalmuseet för fotografi, ”The Black Diamond”, Köpenhamn; 2021 på Havremagasinet, Boden; 2023 på Västerås Konstmuseum och 2023 på Image Singulières, Sète, Frankrike. Och nu står TEGEN2, Stockholm på tur. Tacksamma över att ånyo få presentera den svenskfödda fotografen, bosatt i Köpenhamn.

Varmt välkomna!

” … Klich fotograferar inte bara topografin på flygplatsen med dess förstörda byggnader och frånvaron av landningsbana. Med ett närmast arkeologiskt öga för detaljer fotograferar han också fragment av mosaiker mot en neutral bakgrund. Några av dem har krossats i sina minsta delar, som den ikoniska åttakantiga stjärnan som kan ses som en imaginär stjärna som har fallit till jorden ovanför den ödelade flygplatsarkitekturen…

”…De abstrakta marockanska mosaikerna eller zellij kan också ses ifrågasätta själva statusen och effekten av visuell representation. Som traditionellt religiös utsmyckning härrör de från förkastandet av direkta eller figurativa bilder. Istället kommunicerar mönstren genom geometri och färgens symbolik. De isolerade mosaikfragmenten fungerar därför som en motstrategi till den fotografiska representationens rådande realism. Genom att insistera på att inkludera dem som ett slags fossil eller vad Eelco Runia kallar fremdkörper (fripassagerare), framhåller Klich deras kraftfulla out-of-placeness, vilket återigen öppnar sprickor av närvaro i berättelsen. Fotografen kan återigen ses ta ett tillfälligt steg tillbaka från hans berättande om Gazas internationella flygplats historia och öppnar utrymme för själva platsen och dess senaste historia att beröra tittaren direkt…”

Louise Wolthers, ur sin text ”Photographing Gaza” ur boken”Gaza Works” av Kent Klich.

Louise Wolthers är forskningsansvarig och curator på Hasselbladsstiftelsen. Hon kuraterar i år Danmarks bidrag till Venedigbiennalen.

Boken har gjorts av Kent Klich i samarbete med Hind Khoudary, tweets från Gaza, Muhammad Shehada text, Tina Enghoff, koncept, layout, redigering. Boken går att köpa under utställningen och pengarna går till förmån för Palestinagrupperna i Sverige.

Utställningen pågår t.o.m. 21 apr (stängd under påskdagarna 29-31 mars)
TEGEN2
Bjurholmsg 1B
T-bana Skanstull
Öppettider: fre-lör-sön 13-17

Dela den här sidan: