MAYDAY PALESTINA
– med kultur som motstånd

Kultur och teater kan hjälpa barn och ungdomar att uttrycka sina upplevelser i en fruktansvärd vardag och på så sätt agera som motstånd.
The Freedom Theatre i Jenin samlar barn och unga i den idag delvis demolerade teatern trots att teaterns verksamhetsansvarige sitter i fängelse i Israel, gripen och dömd av en militärdomstol utan någon formell anklagelse eller rättegång.
Och i Gaza har många kulturutövare dött i bombraider eller mördats av den israeliska armén.

Under kvällen möter vi röster från Palestina som vittnar om den aktuella situationen på kulturområdet, med fokus på barn och unga. De behöver vår solidaritet.

Lör 17 feb 17.30 – 18.00
efter gästspelet Jag är Ahed

Medverkande (bl a)
– Från The Freedom Theatre i Jenin : Ranin Odeh, teaterpedagog, Ahmed Tobasi, konstnärlig ledare.
– Från Theatre Ashtar i Ramallah: Ali Abu Yassin, konstnärlig ledare
– Samt röster från ungdomar i Jenin och Gaza

Arrangörer: Frihetsteaterns vänner och Teater Tribunalen

Inträde endast Mayday Palestina: 150 kr
Inträde Jag är Ahed + Mayday Palestina: 250 kr

Intäkterna går till återuppbyggnaden av den demolerade Frihetsteatern i Jenin.


Bakgrund:
Frihetsteaterns vänner i Sverige har sedan dess start 2006 arbetat med The Freedom Theatre i Jenins flyktingläger. Trots upprepade attacker från Israels armé och trots många kriser har teatern fortsatt sitt arbete med föreställningar, teaterutbildning, workshops för barn och världsturnéer. Många i flyktinglägret har här hittat möjlighet till kreativt utlopp för känslor och formerat ett motstånd med kulturen som verktyg.

Teatern har attackerats och trakasserats många gånger. Sedan oktober är den nu, liksom hela Västbanken, utsatt för omfattande och dödliga israeliska attacker, beskjutning och bombning.

Just nu har teaterns ledare Mustafa Sheta som fördes bort av Israels arme i december, dömts av en militärdomstol till sex månaders fängelse. Vi kräver hans omedelbara frigivning.

I Gaza har många kulturutövare dött i bombraiderna och ett stort antal kulturcentra förstörts.

Vi kräver att Sveriges regering kräver ett slut på angreppen på kulturföreningar och institutioner samt arbetar för ett omedelbart eld upphör!

Skriv på uppropet…

Dela den här sidan: