Nypremiär: Mamman

 

IMG_4668Succén Mamman åker på turné med Scenkonst Sörmland. Under några veckor i november/december 2017 och januari/februari 2018 kommer mellanstadiebarn runt om i Sörmland att få chansen att se föreställningen.

MEN: Den 3 februari spelar vi också en föreställning i Stockholm!

 

Ur föreställningen:
Ett enda syfte fanns det med den lilla staden där vi bodde.
Fabriken.
Varje morgon, innan solen ens gått upp – ja ibland gick den inte ens upp – för dimman var för tjock –
Så tjöt fabriksvisslan:
Töööööööööööööööööööööööööt –
skar den genom den dimmiga rökiga morgonluften
Och ut ur dom små gråa kåkhusen kröp dom.
Fabriksarbetarna.
Och dom var inte glada, för dom hade inte fått sova tillräckligt och det fanns heller inget att vara glad över i denna lilla stad.
IMG_4687Där gick dom – med sänkta huvuden, hopkrupna för att skydda sig mot morgonkylan. Dåliga kläder och dåligt humör. Leran klafsande kring fotknölarna. Mot fabriken, stadens hela nav och kärna – en grå kub med höga svarta skorstenar som spydde ut sin rök, så noggrant, att varken fåglar eller solstrålar syntes till för det mesta.
Och hela dagen arbetade dom sen.
Hela dagen – maskinerna – som sög ut dom redan så livlösa människorna.
Det fanns ingen dag för dom – dagen var utplånad här – sögs in i den gråa kuben. Och först till kvällen släpptes arbetarna ut igen och då var dom så trötta så att dom inte ens märkte om det var dag eller natt.
Varje dag likadan, år ut och år in. Tills en dag, då man till slut inte orkade mer. Och då var det bara en befrielse att få komma i graven och vila.
Jamen, det var så dom sa, dom gamla, innan dom dog.
Och vi barn, vi bara sprang runt – fram och tillbaka – i gatornas grus.
Vi lärde oss ingenting.
För ingen hade tid med oss.
Och vi såg våra föräldrar och våra äldre syskon gå fram och tillbaka, fram och tillbaka, mellan fabriken och hemmet. Varje dag.
Och vi visste att snart var det vår tur.
För ingen här frågade sig nånsin varför – eller för vem – Allt detta gjorde dom utan att veta varför dom gjorde det. För ingen hade nånsin vetat.
Och ingen hade nånsin fått lära sig om ord som förändring. Som frihet.

 

Fritt efter Maksim Gorkijs roman En mor

Åsa Lindholm är dramatiker och har skrivit ett stort antal pjäser för en ung publik. Bla Girls will make you blush och Marisol på Unga Klara som båda spelade för skolor i Stockholms län 2013-2014. Hon har även skrivit flera pjäser för barn- och ungdomsscenerna Stockholms Stadsteater Skärholmen och Ung Scen Öst i Linköping.

Erik Holmström är utbildad skådespelare men verksam även som regissör, dramatiker och scenograf. Han har varit en av tre konstnärliga ledare på Turteatern i Stockholm. Där regisserade han bl a Ferdydurke av Witold Gombrowicz, SCUM-manifestet av Valerie Solanas och Den nya gudomliga komedin som han skrev själv. Våren 2015 startade han Malmö dockteater där han gjorde dess första uppsättning, publik- och kritikersuccén Funktionell dumhet.

 

IMG_4680Här nedan finns pedagogiskt material för lärare att ta del av och arbeta med gruppvis i klassen. Materialet är framtaget av dramatikern Åsa Lindholm.
LÄRARHANDLEDNING MAMMAN

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Pressklipp

  • ”Mamman är en ny form av teater, brechtiansk och absurt lekfull som ändå vill vara gammaldags politisk."
  • "En ­fängslande upplevelse också för en finsmakande vuxenpublik. Men så är det ju: bra barnteater är bra teater.
  • "En sällsam och upplyftande kombination av fantasi och realism"
  • "Så vackert och poetiskt formspråk"