Jävla parasiter!

Om fördomar och mänsklighet, om migration och förlorat hopp

Varje dag läser vi om människor som tvingas fly och lämna sina hemländer. Om överfyllda båtar som kapsejsat, utdragna asylprocesser, människor som skickas tillbaka till de länder de flytt ifrån. Samtidigt som dessa öden flimrar förbi, pågår våra egna liv. Det är lätt att distansera sig – det handlar ju inte om oss.

 

I Ninna Tersmans pjäs JÄVLA PARASITER! skildras två unga människor, som hamnat i kläm i asylprocssen. Genom skildringen av deras möte, i den utsatta väntan på besked om de får stanna, kommer vi nära deras erfarenheter, desperation, drömmar och minnen.

 

JÄVLA PARASITER! är en pjäs byggd på intervjuer som handlar om hur det är att bli berövad allt: sitt hem, sitt land, sin tillhörighet, sitt människovärde. Om att försöka balansera på en knivsegg i väntan på besked om man får stanna i det nya landet eller ej. Och om att mitt i denna utsatta väntan lära känna någon som blir oerhört viktig.

 

Ninna Tersman är dramatiker och har skrivit pjäser för både för vuxna och barn- och unga i cirka 15 år. Hennes pjäser har i Sverige bl a spelats på Ung Scen Öst, Riksteatern och Uppsala Stadsteater. Ninna har även varit verksam i Australien där hennes pjäs JÄVLA PARAISTER! (Fucking Parasites) satts upp av La Mama Theatre i Melbourne. Ninna arbetar sedan 2010 som dramaturg på Riksteatern. Hösten 2017 har hon premiär på en dramatisering av Gun-Britt Sundströms roman Maken i regi av Lena Mossegård.

Lena Mossegård är verksam som regissör och skådespelare. Hon har arbetat som frilansande skådespelare i 20 år och är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Lena har arbetat på både institutionsteatrar och frigrupper och inom TV, film och radio.  JÄVLA PARASITER! är Lenas 4.e regiuppdrag. Hösten 2017 regisserar hon Gun-Britt Sundströms Maken (dramatiserad av Ninna Tersman ) för Riksteatern.

Isabel Reboia är skådespelare och utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Hon har tidigare arbetat på bl.a Riksteatern, Borås Stadsteater, Teater i Haga och Teater Scenario.  Isabel även jobbat som programledare för SVT’s barnprogram ”Bolibompa”.  I vår är hon aktuell i äventyrsdramat ”Geografens Testamente – Europa” på UR/Barnkanalen. Hösten 2017 medverkar hon i Riksteaterns produktion Maken av Ninna Tersman efter Gun-Bitt Sundströms roman, i regi av Lena Mossegård.

Albin Grenholm är en frilansande skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm där han tog examen 2013. Sedan dess har han haft ett antal olika uppdrag inom teater, film, TV och radio. Nu senast kunde vi se honom i rollen som Kimmo i SVTs storsatsning ”Midnattssol”. Albin medverkade också i Turteaterns succéföreställning ”Äldreomsorgen i övre Kågedalen” där han spelade Pyret. JÄVLA PARASITER! är Albins 3:e produktion tillsammans med Lena Mossegård.

Magnus Larsson är en flitigt anlitad kompositör som skriver främst för teater, dans och film. Har som basist turnerat runt omkring i världen. Har med sina kompositioner,en unik blandning av stråk och elektronik, arbetat i en mängd sammanhang med music runt om i norden och Europa. Magnus skapar även installationskonst som kombinerar metallkonstruktion, video och musik.

 

Teater Komet är en teatergrupp som varit verksamma i Stockholm sedan 2002. Under ledning av bl a dramatikern Ninna Tersman och skådespelaren och regissören Lena Mossegård har gruppen genomfört 6 scenproduktioner. Eftersom gruppen inte har en fast scen har alla produktionerna genomförts i samarbete med andra teatrar – Stockholms Stadsteater, Ung Scen Öst/Östgötateatern, Fria Teatern, Teater Giljotin samt nu med Teater Tribunalen. Teater Komet producerar nyskriven dramatik som sätter den enskilda individen i centrum. Genom den enskilda individen vill vi gestalta problem och dilemman som inte bara är knutna till det personliga, utan som även speglar större samhälleliga och politiska problem och teman.

 

Kulanpremien
Stockholms stad tillhandahåller Kulanpremien till Stockholms förskolor och skolor om 50 kr per barn. Vill du boka en skolklass bokar du därför på följande sätt:
1) Bokning görs via producent Hanna Melanton-Appelfeldt på hanna@tribunalen.com eller tel 08-84 94 33
2.Gå in på Kulans hemsida och boka Kulanpremien för aktiviteten. Är du ny bokare behöver du en bokningskod, för det kontaktar du support@kulturdirekt.se
3.Du får efter några dagar en bekräftelse på att dina biljetter är bokade med Kulanpremien vilket ger en subvention på 50 kr per barn.

Teater KOMET

Dela den här sidan:

Pressklipp

  • Det är känslig och sakligt berättat... regin lyckas verkligen med att rista fram tåligheten hos publiken, det blir till sist väldigt befriande att orka lyssna till punkt.
  • Jävla parasiter! är en pjäs som berör och väcker många frågor. ... väl värd att se.

Fotografier