Jag är en Carneval

MACACAS i samarbete med Teater Tribunalen

Vad tänker du på när du hör Brasilien?

Stranden, musik, Copacabana, fest, bananer, rövar?

Vi är i Rio de Janeiro, motsägelsernas stad.
På scen möter vi klichéer och sanningar om den brasilianska kvinnokroppen. Vilka är på riktigt och vilka är pålagda?

Rumpan. Stor, liten, slät, skrynklig, gammal, ung, men alltid synlig.
O rebolado. Höfternas rytmiska rörelser, för att det känns skönt, för att det känns bra. På gatan, i köket, på festen, överallt.
För att inga rörelser är dåliga, för att inga kläder är för små och för att ingen kvinna är för mycket.

Dåtidens ikoner och nutidens twerkdonnor.
Vad har kvinnan med frukthattarna, Carmen Miranda*, gemensamt med  karnevaldrottningar, havsgudinnan Yemanjá* och funkeiras*? De är alla divor.

En diva är en kvinna med stor personlighet och vars uppenbarelse gör att hon skiljer ut sig från mängden. Hon äger sin kropp och bär upp den som hon vill utan att låta andra definiera vem hon är eller vad den gör henne till. Hon uttrycker sig på ett självklart sätt, utan rädsla för att bli dömd. Hon siktar högt och låter ingenting stå i vägen för henne, men gör detta med ett mått av elegans.

En CARNEVAL av ritualer, mat, dans, religion, rumpor, musik och frukt.
Luta dig tillbaka i en brassestol, ta en caipirinha i handen, så kör vi.

Carmen Miranda – brasiliansk artist verksam i Hollywood på 40-talet
Candomblé – afrodiasporisk religion i Brasilien
Iemanja – havets gudinna inom candomblé
Baile funk – stora fester där man dansar till musikstilen funk carioca, hålls ofta i olika favelor eller ytterstadsområden i Rio de Janeiro.
Funkeiras – kvinnor som dansar och sjunger funk carioca
Carneval – gatufest i Brasilien
Caipirinha – en cachaçadrink

Jag är en Carneval – MAIS MAIS
För dig som inte får nog av Brasilien och vill ha något litet extra utöver den vanliga föreställningen eller bara du som vill fördjupa dig lite mer i det föreställningen tar upp, passa på och kom på våra specialevent som hålls efter föreställningen på vissa fredagar. Entrén ingår i det vanliga biljettpriset.

Fredag 13 April
Vill du veta mer om havsgudinnan Iemanjá? Föreläsning om candomblé, afrodiasporisk brasiliansk religion, tillsammans med religionsvetare Katrin Bienzle Arruda.

Fredag 20 April
Workshop i Female Dancehall och Twerk till funkmusik som hålls av Blackout – en av Sveriges främsta dancehall crew.

Fredag 27 April
Slagverksgruppen Masangue spelar afrodiasporiska rytmer från nordöstra Brasilien som maracatu, afoxé, coco och maculelé. masangue.se

Fredag 4 maj
Samba-workshop. My Holmberg är frilansande dansare med lång erfarenhet och har undervisat i dans i Rinkeby Sambaskola.
Har varit sambadrottning på karnevalen i Stockholm och baterias,(slagverkarnas), drottning i Rio för sambaskolan Canta Galo.
Samba är en av Brasiliens populäraste kulturyttringar. Dess rötter kom från Afrika med slavhandeln och har blandats med ursprungsbefolkningens och portugisisk kultur. Det som är mest utmärkande för samba är den synkoperade rytmen som gör det svårt att stå stilla och inbjuder till rörelse.
– Jag kommer att visa en mängd olika rörelser och sambans grundsteg. Enligt gruppens förutsättningar lär jag sedan ut en stegsekvens.

 

EU SOU UM CARNAVAL
Um espetáculo de dansa e teatro que é uma homenagem às divas.
Ícones do passado e swingueiras do presente. Não existem movimentos errados, roupas pequenas demais ou exageros. Tudo no ponto.

Estamos no Rio de Janeiro, cidade cheia de contradições. No palco mitos e verdades sobre o corpo da mulher brasileira.
O bum bum. Grande, pequeno, enrugado, velho, jovem, feito plástica ou cheio de celulite, mas sempre à vista.
O rebolado. Uma sensação boa, uma sensacão gostosa. Na rua, na cozinha, na festa, em qualquer lugar.

O que Carmen Miranda tem em comum com as rainhas de carnaval, Yemanjá ou mesmo as funkeiras do morro? São todas divas.
Diva é uma mulher de grande personalidade que se destaca simplesmente com sua  presença. Ela é dona do seu próprio corpo e faz com ele o que bem entende, sem pemitir que definem quem ela é. Uma diva se expressa de forma natural e clara, sem medo de ser julgada. Ela tem grandes ambições e não deixa nada impedi-la. Tudo isso com estilo e elegância.

EU SOU UM CARNAVAL, de rituais, dansa, religião, bunda, musica, comida e fruta. Relaxe em uma cadeira de praia com uma caipirinha na mão, e… vamos la.

MACACAS är en konstnärlig duo bestående av Nina Taghavi och Bianca Cruzeiro. De arbetar med historieberättande genom olika medium så som scenkonst, arkitektur och film. Tillsammans med andra konstnärer skapar de upplevelser som sätter åskådaren i fokus genom att på olika sätt involvera dem i berättelsen. Deras första projekt är pjäsen ”Jag är en Carneval” i samarbete med Teater Tribunalen och diverse andra konstnärer. Pjäsen undersöker exotifieringsmekanismer av den brasilianska kvinnokroppen.

Läs mer på https://www.macacas.se

Med stöd av Stockholms stad, Statens kulturråd, Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond
.
OBS Om du vill handla i vårt café så ta med kontanter – vi tar inte kort.

 

 MACACAS LOGO           image001      Brazil Travel
Dela den här sidan:

Pressklipp

  • "...tacksam utgångspunkt för en svängig diskussion om stereotyper, kvinnokroppar och den problematiska fixeringen vid ursprung och originalitet."

Fotografier