Gästspel: TeaterTillsammans presenterar

av RAINER WERNER FASSBINDER

2020 skulle Rainer Werner Fassbinder ha fyllt 75 år. Han dog endast 37 år gammal och lämnade efter sig en omfattande produktion bestående av ett fyrtiotal långfilmer, kortfilmer och tv-serier. Fassbinder är nog mest känd som filmregissör men var även teaterregissör och skrev ett tjugotal pjäser. Under 2020 och 2021 hyllar TeaterTillsammans Fassbinder som teaterregissör och dramatiker genom att läsa ett urval av hans pjäser och iscensätta hans debutpjäs.

– Fassbinder började sin karriär på teatern och det teatrala syns tydligt i hans filmer. Han verkade som konstnär, men var samhällskritisk. I sina verk tog Fassbinder upp ämnen som klass, etnicitet, sexuell läggning, makt och förtryck i samhället och inom familjen. Idag är hans verk lika relevanta som när han levde, fortsätter Julia Beil Amarilla.

TeaterTillsammans fortsätter sitt uppdrag att framföra tyskspråkig dramatik som aldrig eller sällan spelats i Sverige. Nu hyllar vi Fassbinder som teaterregissör och dramatiker genom att sätta upp föreställningen Katzelmacher. Den 24:e september klockan 19 har vi premiär och sen spelas föreställningen 9 gånger under september och oktober.

Varför igen?
– När vi iscensatte Katzelmacher för första gången 2011 hade SD precis kommit in i riksdagen. Mycket har hänt på tio år. SD har gått från 339 610 röster 2010 till över 1 miljon röster. När vi bestämde att iscensatta Katzelmacher igen var tanken att blicka in till framtiden och förflytta handlingen till mitten av 2020-talet. Under processen har enorma politiska förflyttningar skett och föreställningen utspelar sig mer eller mindre här och nu, och adresserar både dig och mig. Vi skulle kunna säga att vår tänkta framtid nästan har kommit ikapp oss. När vi har premiär den 24e september har valåret börjat och främlingsfientliga och antifeministiska SD kommer sikta på regeringssamarbete med M och KD., säger TeaterTillsammans konstnärliga ledare Julia Beil Amarilla.

Silkaret
TeaterTillsammans har fått förmånen att göra denna föreställning som ett gästspel på Teater Tribunalen som passande nog lånat ut sina tillfälliga lokaler i Pripps fd bryggeri i Ulvsunda i Stockholm. Om lokalen säger Julia Beil Amarilla:
– Tidigt väcktes tanken att använda ölbackar i föreställningen och vilken tur vi har som hittade en passande lokal; Pripps före detta bryggeri i Ulvsunda. Vi har valt den ljusa och luftiga silkarshallen från vilken vörtkokningen styrdes. I de två stora karen av rostfritt stål silades vörten efter kokningen och pumpades vidare till jästankarna. I karen ska vi nu visa hur kvinnohat och främlingsfientligheten kokas ihop, ligger och jäser, och i allra högsta grad hotar mänskliga rättigheter och vår demokrati.

I samarbete med:
ABF Stockholm, Goethe Institut
och Teater Tribunalen

Med stöd från:
Kulturrådet, Stockholm Stad
och Svante Bergströms Teaterstiftelse.

Dela den här sidan: