Gästspel: Teater Stella ger ETT DRÖMSPEL
av August Strindberg
Vi befinner oss i en dröm där du plötsligt sitter i skolbänken trots dina femtio år fyllda.
Eller: är tillbaka i ett dödsdömt äktenskap du trodde du lämnat för trettio år sedan. Tiden är inte linjär, utan vi kastas mellan våra åldrar såsom i en dröm eller i ett mentalt ostrukturerat tillstånd som kan liknas vid psykos eller kanske, med dagens vokabulär, utmattningsdepression.

Det här är en sprakande, uppdaterad uppsättning av Strindbergs mästerverk Ett Drömspel, effektivt berättad med nyskriven musik, hopflätad med text, starkt fysiskt spel och modern dans. Precis som Strindberg beskrivit rollerna sin pjäs i förordet kan dessa ”klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas ”.

Strindberg skrev Ett Drömspel för hundratjugo år sedan. Det är en klassiker, de teman som berörs i pjäsen är eviga; meningen med livet, vår stund på jorden, drömmar, kärlek, längtan, åldrande, döden, ensamhet,  och besvikelser. Men också mycket humor –  Strindbergs ironi och krassa blick på allas våra tillkortakommanden är drastisk och galet underhållande!

Rollfiguren Agnes, Indras dotter, kommer ner på jorden, ser och lever här en tid, konstaterar snart att ” det är synd om människorna ” varpå hon återvänder till himlen. Här, på jorden, vill hon inte vara kvar.

Kanske har egentligen inte mycket förändrats i våra livsvillkor sedan rollfiguren Indras dotter för första gången klev ut på scenen, på Svenska Teatern i Stockholm 1907, eller? Strindbergs Ett Drömspel slår an och studsar tillbaka mot vår tid samtidigt som den förhoppningsvis ger oss möjlighet att lyfta blicken och med empati och viss förtröstan blicka ner på vår nutida tillvaro.

Med stöd av
Kulturrådet, Svante Bergströms stiftelse och ABF

Dela den här sidan:

Fotografier