Gästspel: BLOMSTERKIOSKEN
av och med Lisen Rosell

Blomsterkiosken är ett verk där scenkonst, arkitektur och musik samspelar. Det är ett lustfyllt utforskande av en trasig mor-dotter relation och deras vingliga väg till trevande samtal. Det hade aldrig hänt om det inte vore för en provocerande rå blomsterkiosk och dess skapare.

Tillsammans med Petra Gipp och Foad Arbabi navigerar Lisen Rosell i brutalismens mästare Sigurd Lewerentz stränga arkitekturporriga universum, bland sand, grus, cement, vatten byggarbetare och rödvin.

Hur fåordig kan en arkitektman bli? Hur mycket kropp osar en betongblandare? Är klass en känsla eller ett yrke? Hur vilsen kan en dotter få lov att vara? Är brutalistiska hus fina eller fula och hur putsar man sin fasad med lösnaglar? Kommer Lisen och hennes mamma verkligen närmare varandra och vad pratar de egentligen om?


Lisen Rosell skapar verk som utforskar och utvecklar metoder inom scenkonst. Kropp och lust är återkommande tema och humor och risk är viktiga redskap. Lisen har sin bakgrund i ÖFA-kollektivet och har varit medskapare till de flesta av kollektivets föreställningar. Tillsammans med Amanda Apetrea och Nadja Hjorton har hon senaste åren skapat b.la Grottbjörnens folk, Cuteness Overload och Stolthet och fördom (uttagen till Scenkonstbiennalen 2022).

Lisen regisserade Forever Young på Regionteater väst och ihop med Eddie Mio Larsson, Subfraus “This is not my money” som gästade Folkteatern förra våren. Lisen är verksam både i fria konstellationer och på institutioner. Nu senast var hon aktuell på Dramaten med föreställningen Den första rumpan.


Petra Gipp är arkitekt och konstnär, ledamot av Kungliga konstakademin. Hennes konstnärliga uttryck är av en undersökande karaktär, och rör sig i gränslandet mellan skulptur och arkitektur. Petra har ställt ut sina verk på bland annat Venedigbiennalen, Liljevalchs, Färgfabriken och Kivik Art center. Nyligen var hon aktuell med en stor Lewerentz utställning på Skissernas museum i Lund.


Foad Arbabi är kompositör, låtskrivare, musikproducent och artist som även jobbar med att skapa musik för scen. Hans musikaliska språk utgår ofta från gränslandet mellan artificiellt och organiskt, men har en stadig grund i den syntetiska musikens renässans på 70- och 80-talet. Foad har skapat ljud och musik för scener som Dramaten, Galeasen och MDT. Nyligen aktuell som kompositör för Brinn på Unga Klara.


Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Sthlm stay at home residency
Residens: Köttinspektionen, Turteatern och Orionteatern

Dela den här sidan:

Pressklipp

  • "en gripande föreställning om klass, kamp och försoning" • “Lisen Rosell tar scenrummet i besittning på ett fenomenalt sätt” • “På ett dramaturgiskt raffinerat sätt avtäcks konflikten lager efter lager”

Fotografier