Festival 2016

Nu är det äntligen dags för årets festival! Något kortare än vanligt, men fylld till bredden med teater, performance, musik, möten, samtal mm. Extra stolta är vi över vår tredje kull studenter från utbildningen Politisk scenkonst, i samarbete med Långholmens folkhögskola, som visar sina slutprojekt.

FRITT INTRÄDE!

PROGRAM DAG FÖR DAG (med reservation för ev ändringar, akter kan fortfarande tillkomma):

ONSDAGEN DEN 18 MAJ

18:00-18:40 NEJ TILL NATO
Avgångsklassen 2016 på utbildningen Politisk scenkonst, i samarbete med Långholmens folkhögskola, presenterar aktioner mot NATO och värdlandsavtalet. Klassen har under en månads tid genomfört olika aktioner runt om i Stockholm. Kom och ta del av vad som kan göras med enkla medel och en stark övertygelse. En informativ, upprörande och visuell upplevelse.
Vet du vad politikerna röstar om den 25 maj? Jo! Den 25 maj läggs ett förslag om ett värdlandsavtal mellan Sverige och NATO på riksdagens bord. Detta avtal skulle bland annat innebära att NATO kan få stationera trupper och militär utrustning i Sverige, som skulle kunna innefatta kärnvapen. Samt bedriva operationer mot tredje land från svenskt territorium. Avtalet är undertecknat av den förra regeringen 2014 men det måste godkännas av riksdagen innan det börjar gälla. Det väntas ske nu den 25 maj 2016 då förslaget läggs fram för Riksdagen. Då skall värdlandsavtalet och alla ändringar av lagstiftningen som hör till godkännas i ett svep. Säg nej till krig! Säg nej till NATO!
Medverkande: Anna Belstock, Amanda Krüger, Dina Viksten Abrahamson, Elina Mattsson, Erik Radix, Gustav Landström, Kalle Persson Bylund, Kimiya Faghih, Miranda Stenberg, Nadine Dil, Nils Forsén, Ruben Derkert, Samuel Skoglund, Varja Berg, Vera Westberg, Viktor Watz (Från utbildningen Politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola)

19:15-20:16 BARA BARBARI
Det pågår en maktkamp i Romarriket. Terrorhot, klimathot, krigshot, kaos. Samtidigt växer antiteserna upp som små svampar ur myllan. Med avstamp i Shakespeares ”Titus Andronicus” skildrar vi samtidens barbari.
”Havet stiger! Mörkret överfaller oss, stormen ökas.
Jag har en känsla av att allt det här kommer att gå åt helvete.
Det är bara att hålla masken och göra sitt jobb. Att köra på. Skål!”
Medverkande: Vera Westberg; Ruben Derkert, Elina Mattsson, Nils Forsén, Gustav Landström (Från utbildningen Politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola)

20:45-22:30 PMS – RES EN STATY
PMS står för Patriarkatet Måste Störtas och är den underjordiska rörelse som länge arbetat för att förbereda den stora omvändningen. Revolutionsdagen närmar sig och PMS måste nu samla ihop alla sina soldater och koncentrera riktningen. Vilka är vi, vad ska vi göra och hur? Baren har öppnat, powerpointen är riggad, folkmassan är samlad. Mötet kan börja. Varför ska vi egentligen göra den här revolutionen? Ibland känns det som att ilskan göder sig själv, har vi glömt varför vi alls blev arga? Vi måste påminna oss om varför vi kämpar. Därför PMS. Därför detta möte. Vi måste minnas varför vi kämpar för att kunna enas i kampen. Vi får inte längre låta oss splittras. Vi får inte längre låta oss rikta hatet mot varandra. Hatet måste enas. Hatet måste enas mot en gemensam fiende. Den fienden är patriarkatet. Så med detta källarmöte samlas vi och efteråt går vi ut tillsammans. Enade. Ta på er foträta skor och tåliga kläder, för revolutionen börjar här.
Konstnärlig ledare: Tora Enkvist Musik: Silent Caravan Kostym: Moa Johansson & Johanna Ek Medverkande: Edda Edlund, Alicia Högfors Lindståhl, Malin Olsson, Samuel Skoglund. DJ Johanna Orädd & Elias Mahfoud Produktion: Wannguard Production & Platanus Produktion
TRIGGERVARNINGAR: Sexuellt våld, rasism, cissexism, transfobi.

TORSDAGEN DEN 19 MAJ

18:00-19:00 12 STEP FUTURE PROGRAM
Vi är det väldigt världsberömda konstnärskollektivet World Changers. Vi har blivit ombedda att delta i Teater Tribunalens festival med vårt mycket framgångsrika 12-stegs program: 12 step future program, som tar dig från politisk depression till revolution på 60 minuter.
Medverkande: Dina Viksten Abrahamson, Kalle Persson Bylund, Miranda Stenberg, Varja Berg och Viktor Watz (Från utbildningen Politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola)

19:30-20:30 MOD SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN. ANTROPOLOGEN BRIAN PALMER OM CIVILKURAGE
Sophie Scholl lämnade sina lektioner för att i hemlighet distribuera flygblad mot Adolf Hitler; elvaåriga Malala Yousafzai bodde i talibanernas skugga och bloggade om deras brutalitet. Den mänskliga historien är fylld av individer som är beredda att riskera sina liv för det goda. Vad motiverar dem? Vad har effekterna på deras civilkurage varit? Vad kan våra modigaste medmänniskor och fallna hjältar lära oss om hur man lever?
Antropologen Brian Palmers civilkuragekurser på Harvard lockade hundratals studenter varje termin och ledde till utmärkelse som universitetets bästa lärare. Han har varit sommarpratare i P1, intervjuat Edward Snowden, och är numera verksam vid Uppsala universitet. 2013 var han med och skapade Raoul Wallenberg-kalendern, en skildring av 365 hjältar, en för varje dag. Samma år skrev han och Ola Larsmo boken 101 historiska hjältar, som även finns som pocket.

21:00-22:00 IT´S BLACK, IT´S WHITE, YEAH YEAH YEAH
En performance lecture som handlar om rasism och det koloniala arvet inom dans och scenkonst. En psykomagisk dekolonial akt. Ett antirasistiskt radioprogram. En revolutionär ljudinstallation.
Av och med Clara Lee Lundberg, dansare, koreograf, aktivist och interdisciplinär konstnär
Efter föreställningen följer ett publiksamtal

FREDAGEN DEN 20 MAJ

18:00 19:00 ETT MER ELLER MINDRE LYCKAT RESULTAT
Det normala är en konstruktion. Vi vet det. Varför gör vi inget åt det?
Ett collage, ett experiment, ett utforskande på scen kring det vi dagligen utsätts för. Med utdrag ur ”Heterofil” av Christina Ouzounidis betraktar vi en samtid som styrs av kapitalismen och dess strukturer och normer som färgar vår
verklighetsuppfattning. Med avstånd till det auktoritära rättsväsendet och med ett intersektionellt tänk så undersöker vi hur marginaliserade grupper utsätts för liknande förtryck och vi bjuder in till att leta svar på varför vi är tysta, vem som äger språket och vad som gör normen till norm.
Medverkande: Anna Belstock, Nadine Lara Dil, Kimiya Faghih, Amanda Krüger, Erik Radix, Samuel Skoglund (Från utbildningen Politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola)

19:30-20:05 RULLE
Plötsligt förändras livet. En operation misslyckas. En kvinna förlamas. En mamma blir rullstolsburen. Vad händer sen?
Rulle är en föreställning om att sitta i rullstol. Hur kan livet se ut om man är som alla andra, fast ändå inte? Hur reagerar anhöriga, samhället och hur ska man tackla alla blickarna?
-Vi pratar om feministiska rörelsen, man pratar också om hbtq, som verkligen lyckats lyfta sina frågor å få det coolt, å där alla nästan kramar ihjäl dom. Men när det gäller oss som sitter i rullstol, att det går i motsatt riktning. Fick jag önska nånting så vore det att den här gruppen lyftes å blev starkare å mer samlad, å att rättigheterna diskuterades mer.
Av och med Max Nilén

20:30-21:00 OFF HIGHWAY
Vårt försök att färdas längs med den ömma gränsen mellan det som kallas det mänskliga och det omänskliga. Det är vårt försök att fråga: Går det att temporärt ljuda sönder dessa våldsamma linjer? Hur mycket rörelse går det att skapa i ett rum (verkligheten) med hjälp av kroppsliga vibrationer? Kan vi bli tillräckligt öppna och svaga för en sådan dödlig attack på systemet?
Medverkande: Nina Jeppsson och Indra Linderoth

21:30-22:00 CARBON BLUE
Carbon Blue är ett band som gått från att vara en duo till en trio för att slutligen bli ett enmans band bestående av Ruben Lopez på gitarr och sång. Musiken kan bäst beskrivas som punkig blues med influenser av allt från grunge till 60-tals garagerock. Gillar du PJ Harvey, Black Rebel Motorcycle Club, Jimi Hendrix och Nirvana gillar du nog garanterat Carbon Blue.

LÖRDAGEN DEN 21 MAJ

13:00-15:00 READING MED BISKOPS ARNÖS DRAMATIKSTUDENTER
Varmt välkomna till en reading med förstaårsklassen från Biskops Arnös kurs ”Att skriva dramatik”. Det blir smakprov från texter för scen, film, radio och tv.

Medverkande (läser i denna ordning): Maria Hellgren, Farzin Fatih, Maja Waltré, Kalle Fransson, Minna Karlsson, Natalia Fuentes Araya, Max Öberg, Ida Mirow, Agnes Jeppsson, Helmi Tolonen, Tobias Rydén Sjöstrand, Emma Roswall, Molly Fernlund, Sebastian Lindvall Presentatör: Lars Demian

15.00 DEMONSTRATION NEJ TILL NATO OCH VÄRDLANDAVTALET, SERGELS TORG
Den 25 maj röstar riksdagen om ett värdlandsavtal mellan Sverige och NATO. Avtalet undertecknades av den förra regeringen 2014 men det måste godkännas av riksdagen innan det börjar gälla. Om det går igenom har NATO rätten att bl.a. förvara kärnvapen på svensk mark och avfyra vapen från Sverige mot ett annat land i närområdet om NATO skulle ligga i krig.

16:30-17:30 LILLE ROJ
Vem är Lille Roj egentligen? Är han en förortsunge från fjärilsstigen? Är han en tung försäljare? Är han en fotbollskille? Följ med på Roy Nehmés berättelse om sin uppväxt, om förväntningar, fördomar och viljan att passa in.
Hur en artikel från 1993 öppnar upp bortglömda dagar, då han bestämmer sig att kontakta sin gamla förskolelärare. Hon ställer en fråga som ställer allt på sin spets.
Av och med Roy Nehmé Regi Maria Nohra

18:00 19:00 12 STEP FUTURE PROGRAM (Text om föreställningen finns tidigare i programmet)

19:15-19:45 FRONTEN (i foajén)
Performance av duon The Blurry Ones, en poetisk undersökning av mänsklighet. Vi har alla upplevt situationer där vi känner oss som aliens, helt utanför och främmande inför beteendet som förväntas av en. Vi tar perspektivet att vi faktiskt är denna alien som inte hör hemma men som försöker anpassa sig efter sin omvärld.
Lisa Mårtensson och Amanda Gardfors Granberg

20:00-21:00 SOCIETY
SOCIETY är en film, en konsert och en föreställning. SOCIETY är platslös och tidslös, svartvit och utan talade ord. Hela föreställningen är tonsatt av bandet Crystal Clears som spelar live när filmen visas. Föreställningen är aktuell i sina frågor kring samhället och vad som händer då de strukturer vi är vana med försvinner. I SOCIETY följer vi med tre personers överlevnad i en tid efter en stor revolution, en tid där nu rådande samhällsstrukturer inte längre existerar. Utan gränser eller ledare försöker människan bygga upp något nytt.
Av De Kristallklara, Helsingfors
Medverkande i föreställningen är Henrik Heselius, Willehard Korander, Carolin Koss, Oscar Hagen, Ludvig Allen och Kristian Ekholm

21:30-22:30 ETT MER ELLER MINDRE LYCKAT RESULTAT (Text om föreställningen finns tidigare i programmet)

SÖNDAGEN DEN 22 MAJ

14:00-16:00 READING AV TRE NYSKRIVNA PJÄSER!
Integrationsteatern har sedan 2012 ett pågående scenkonstprojekt tillsammans med Savanna Trust i Zimbabwe, en organisation som arbetar med Community Theatre för att väcka diskussion kring dagsaktuella politiska frågor i landet. Samarbetet som går under det lite krångliga namnet ”Promoting community dialogue and action on gender-based violence through theatre.” har resulterat i ett flertal pjäser som, med avstamp i organisationernas arbete med i community theatre, ger olika perspektiv på frågorna kring det globala fenomenet våld mot kvinnor.
Valda delar ur tre av dramatikernas pjäser kommer att läsas;
Rudo Mutangaduras ”Please try again later…”, ”Thandi Nyamasvisvas ”Pain Progress” och Johanna Emanuelssons ”Dream Sequences”

16:30-17:30 110% MIG SJÄLV
Två personer försöker bli personer. Person. Person betecknar vanligen en individ av arten människa. Motsatsbegreppet till personer – både fysiska och juridiska – är saker. En personlighetstyp är en bedömning av personlighet i ”mätbara” eller kvalitativa termer och egenskaper.
När man försöker bli en person bör man försöka bli en lyckad person. En lyckad person är utåtriktad och orädd, men behåller sin integritet. En lyckad person säger ja till livet. Den har social framgång. Den tränar på gym. Den har utvecklat sin inre potential till dess yttersta gräns. Den är sig själv till 110%.
En work in progress-föreställning som handlar om vår tids krav på självförverkligande. Den är ett undersökande av individen, kollektivet och meningen med livet.
Av och med Linn Bjørnvik Grøder och Agnes Hargne Wallander

18:00-19:00 BARA BARBARI (Text om föreställningen finns tidigare i programmet)

19:15-19:45 EN EMOTANTS LIV OCH LEVERNE (i foajén)
En träff med en emotant som filosoferar över vad man ska göra som melankoliker när världen brinner. När man inte har kraften att vara med och göra revolution fastän man vill stå på barrikaderna och slåss mot orättvisorna. Som undrar hur hon hanterar det ständiga dåliga samvetet över själen som värker. Kommer det någonsin vända? Kommer hon någonsin dra ett strå till stacken? Eller kommer hon att gå under pågrund av sitt känsliga hjärta utan att blivit den människa hon önskar vara?
En emotants liv och leverne är en svart, satirisk betraktelse över livet från en ständig melankoliker som känner sig som fjorton år inuti men som präglats av det faktum att tiden gått och satt sina spår.
Av och med Maja Thorén från Dom Dramatiska
Smink och rekvisita: Paola Holmér Kostym: Ivy Karisha

20:00-21:00 NEJ TILL NATO (Text om föreställningen finns tidigare i programmet)

Dela den här sidan: