Gästspel: EXPLOATERINGSÄRENDEN

Ett verk i två delar av Steinhaus FoundationSkriet från förorten och Hornstulls strand. Verket bygger på nyskrivna berättelser från olika delar av Stockholm och tar upp frågor om identitet i en stad i ständig förändring. Är det människan som gör staden, eller staden som gör människan?

Skriet från förorten
Rahim, en up-and-coming författare, är bokad till sitt livs chans och dittills största läsning. Panikslaget letar han efter den text som bäst representerar honom, utan att lyckas. Plötsligt dyker hans charmiga men störiga barndomsvän från Tensta, Hamsa, upp och envisas med att hjälpa honom att leta. Snabbt märker Hamsa att någonting inte stämmer: vad är det som har hänt med Rahim, och var befinner de två vännerna sig egentligen?
I den intensiva dialogen nystar en dyster historia upp sig. Skriet från förorten vann Tensta Konsthalls textpris 2020.

Manus och regi: Amar Jašarević
Medverkande:
Paulus Roséen
Issa Homsi
Martin Hendrikse

Hornstulls strand
Vid Hornstulls strand, alldeles nära vattnet där Liljeholmsbadet ligger förtöjt möter vi två flickor, de är först 13, sen 18, sen 23 år gamla. Bästa vänner sen alltid, har de upplevt det största i livet tillsammans. Trots det finns frön till uppbrott dem emellan redan från start. Klasskillnader, oenighet. Så småningom dör vänskapen, och i bakgrunden guppar Liljeholmsbadet. Kulturcafét har bytts ut till lyxbio, kiosken där de köpte cigg har blivit en vinbar. En vinbar där de möts för sista gången.

Manus: Ellen Knutas
Regi: Bernhard Øye
Medverkande:
Rebecka Harper
Paulina Jonsson
Sofia Olsson
Martin Hendrikse

Scenografi och kostym: Karla Hübbe
Ljusdesign: Thabiso Kubheka Persson
Ljuddesign: Marius Varhaugvik
Mask- och perukdesign: Emma Eastop
Producent: Klara Sjöblom
Grafisk design: Almir Jašarević
Foton: Björn Westling, Karla Hübbe

Med stöd av Trafo, Studiefrämjandet och Teater Tribunalen. 
Utvecklat under residens på Teater Tribunalen.

Steinhaus Foundation
Heinrich Steinhaus är en österrikisk multidisciplinär konstnär som fick sitt genombrott med sin internetkonst under det tidiga 90-talet. Han rörde sig snabbt och oväntat mellan olika konstformer och slutade aldrig chockera sin omvärld, tills han plötsligt försvann från offentligheten under en museumsturné på Island 2008. Över ett decennium senare gjorde han comeback och bildade Steinhaus Foundation, där han samarbetar med olika konstnärer. För närvarande är han, på uppdrag av Stockholm, aktuell med verket Exploateringsärenden.

Dela den här sidan: