Ett hav av Kaspar Hausrar

Sverigepremiär 5 oktober

Ett hav av Kaspar Hausrar av Felicia Zeller

Översättning: Magnus Lindman

Med: Inga Edwards, Maja Embrink och Sara Turpin

Regi: Johanna Holmström

Scenografi: Sören Brunes

Kompositör / Ljuddesign: Mira Eklund

Kostym: Caroline Bonaldi

Mask: Maria Morgell

 

”Jag måste göra en sak, du måste göra en sak, vi alla måste. Det här är ju ingen stormarknad där dom, när jag nu kanske nån gång trettio sekunder över åtta vill köpa nåt att äta, genast säger FÖR SENT nu får ni gå hem KASSAN HAR STÄNGT och ändå sitter kassörskan i kassan, men har slutat ta betalt.

Den här situationen kan jag bara stå ut med, för att mitt jobb JAG ÄLSKAR MITT JOBB även om jag gång på gång kommer hem utan matkassar! Jag går dit där ingen annan JA, ERA BORGARBRACKOR era sitta-och-slappa-i-soffan-efter-arbetsdagens-slut-typer! Om du med ditt ni-kan-säga-vad-ni-vill-men-jag-jobbar-inte-efter-åtta-nöjda-feta-arbetsdagsslutansikte, om du bara visste, borgarbracka, om du bara visste med ditt IDAG KOM NI FÖR SENT, att jag, innan jag stressade till din jävla butik, tog ett barn från det totala helvetet ETT BARN, SOM BLIR HELT TOKIG AV ÅNGEST OCH SMÄRTA SÅ FORT MAN TAR I DET men det säger jag naturligtvis inte!

Det är mitt helt egna passionsspel det!

Mitt helt egna passionsspel!

Och det, det firar jag helt ensam!”

Om Felicia Zeller

Felicia Zeller är född 1970. Hon skriver dramatik och prosa och är verksam som mediakonstnär. Ett hav av Kaspar Hausrar blev 2008 hennes
genombrottspjäs, och fick publikens pris vid den prestigefyllda teaterfestivalen i Mühlheim. Hon har sagt att ”det jag beskriver är alltid det
vardagliga” – avlyssnade samtal på kaféer, upplevelser på arbetsplatser ger material till dialogen. Så uppkommer hennes typiska stil, avbrutna meningar,
upprepningar, poetiska fraser. Vi möter språkliga lekar och situationskomik. Själv vill hon inte se pjäserna som komedier, även om hon medger att elände och roligheter bara skiljs åt av en stavelse. Inför Ett hav av Kaspar Hausrar intervjuade hon socialarbetare. Men hon är inte en reporter, säger hon, hon är författare. Under arbetet satt hon på sitt stamfik, och vid bordet bredvid satt tre socialarbetare som hade möte. ”De pratade oändligt, som det blir när än den ena än den andra kommer med inpass, och så gick en av dem på toaletten och då började de andra två omedelbart prata skit om henne. Det var inspirerande.”

Nätverket ”Nu Bryter Vi Tystnaden” finns på plats måndagar och torsdagar 30 min innan föreställningen.
Du har möjlighet att ställa frågor kring socialtjänsten och kring nätverkets arbete.

Nu Bryter Vi Tystnaden
Våren 2011 bildade vi socialarbetare runtom om Storstockholm det tvärfackliga nätverket
Nu Bryter Vi Tystnaden. Vi ser det som vår uppgift att påtala situationen när vi ser hur utsatta grupper i samhället får det svårare samtidigt som vi som arbetar med sociala frågor får allt tyngre arbetsbörda.
Vi vill se en förändring av socialpolitiken som tydligt angriper strukturella problem. Vi ser växande klassklyftor, försämringar i sjuk och a-kassan, hög arbetslöshet, bostadsbrist, bristande resurser i skola och fritidsverksamhet. Detta kan vi inte socialarbeta bort på individnivå, tvärtom genererar det sociala problem både nu och på sikt. Det tar även resurser från socialtjänsten när kostnaden förs över från stat till kommun. Ett faktum som politiken blundar för. Politiken tar inte hänsyn till varken eller pris eller löneökningar när de lägger budget. Vi är effektiviserade och omorganiserade intill utmattningens gräns, personalomsättningen och utbrändheten är hög och våra ambitioner kommer på skam, ett resursslöseri som vi bevittnat i många år. Nu är det nog.
Vi har bildat Nu bryter vi tystnaden för att:
– Vi försvarar det sociala arbetet och våra professionella bedömningar.
– Vi försvarar ett mänskligt samhälle, alla har rätt till en andra chans.
– Politiken måste ta sitt ansvar, mer resurser så vi kan följa Socialtjänstlagen
– Vi vill ha en rimlig arbetsmiljö och en anständig lön.
– Vi vill se ett välfärdssamhälle värt namnet.

Kontaktuppgifter:
Fackförbundet Vision, Samuel Svan tfn 0704 283 249
Akademikerförbundet SSR, Ann-Marie Strömberg tfn 0707 525 483

Samtal

25 oktober  – Samtal med Roger Mogert (S) vice ordförande i Socialnämnden i Stockholm

8 november  – Samtal med nätverket Nu bryter vi tystnaden

15 november – Samtal med nätverket Gemensam Välfärd

Samtalen äger rum efter föreställningen.

I samarbete med ABF Stockholm.

Dela den här sidan:

Pressklipp

Videoklipp

Ett hav av Kaspar Hausrar

Fotografier