Gästspel: Iwona Burgunderprinsessa – En fascistisk komedi

Iwona – Burgunderprinsessa skrevs av Witold Gombrowicz 1938 i skuggan av fascismens framfart. Det är en pjäs om makt och underkastelse i en komisk och absurdistisk form. Iwona väcker tankar om hur alla har potential att begå fruktansvärda övergrepp. Ni trodde clowner var läskiga. Det här är skrämmande på riktigt.

Dotterbolagets tolkning av Iwona är en modern clownföreställning, med elva clowner på scenen i regi av Henrik Dahl. Det blir en rå men lekfull maning till beredskap och till klarsyn om våra egna mörka sidor, i en tid då politiska rörelser med enkla svar på svåra frågor vinner allt mer mark.

Trojkan Bergstrand, Åström och Persson är Dotterbolagets konstnärliga råd och initiativtagare till projektet. Regissören Henrik Dahl har valts med stor omsorg då han är en av Sveriges få erfarna clownregissörer – dessutom har Dahl alltid en politisk hållning i sina projekt.

Till sin hjälp har Dotterbolaget ett helt gäng med studenter från StDH/Stockholms konstnärliga högskola, såsom mimskådespeleristudenter och studenter från scenkonstinstitutionen. Detta gör det möjligt att som frigrupp bjuda på något alldeles extra: en stor ensemble och fantastisk kostymdesign, scenografi och mask. En teaterfest helt enkelt.

Föreställningen görs med stöd av Polska institutet.

Här kan du läsa mer om studenterna på StDH

Dela den här sidan:

Pressklipp

  • Undertecknad som kanske inte direkt varit clownernas bästa vän, måste dock inför denna imponerande föreställning helt lägga ner vapnen. Förlåt alla clowner – här är ni alla fantastiska!
  • Denna absurdistiska tragikomedi känns oerhört aktuell i dag
  • Skådespelarna gör ett mästerligt arbete, det är välregisserat och berättandet sker med imponerande finess.
  • Iwona – Burgunderprinsessa i Dotterbolagets tappning är en fartfylld och sofistikerad föreställning, som ligger helt rätt i tiden och som förtjänar en stor publik

Fotografier