Gästspel:
100 frågor till Kudzai Chimbaira
ett performanceverk av Nasim Aghili
och Johanna Emanuelsson

Foto: Mario Hernandez

100 frågor till Kudzai Chimbaira är ett performanceverk som skapar ett gemensamt rum för sorg och kamp. Med inspiration från kollektiva sorgeritualer delas en måltid, och minnen [re]konstrueras och kläs i ord, video och musik. Några av Kudzai Chimbairas kollegor, däribland musikern Hope Masike från Zimbabwe, samlas för att berätta om Kudzai Chimbairas arbete och påverkan på konst- och kulturlivet i Sverige och Zimbabwe. Tillsammans försöker de i detta suggestiva och visuellt starka verk, skapa ett språk för saknaden och bristen, men också för glädjen och kärleken.

Mat [vegan och glutenfri] och dryck ingår i biljetten

Vad är ett privilegium? Att få en nylagad taco när andra blir utan? Att bo i en lägenhet stor nog för distans under en pandemi? Att ha ett giltigt pass från rätt land?
Det är några frågor som kommer upp under föreställningen/performancen/sorgeritualen ”100 frågor till Kudzai Chimbaira”
Sara Granath – SvD

Kudzai Chimbaira (1985-2018) var skådespelare, regissör och en viktig eldsjäl inom den antirasistiska konstvärlden. Hon var prisbelönad för rollprestationer i film och teater i Sydafrika och Zimbabwe, och hyllad i Sverige för sin medverkan i föreställningar som Europa Europa (Ful i samarbete med The Knife) och Svarta revolutionärer faller inte från månen (Teater Tribunalen). Kudzai var en viktig medarbetare i filmfestivalen Cinemafrica och i TRYCK, där hon också var ordförande.
År 2008 startade Kudzai Integrationsteatern – numera Kudzai Chimbairas teater – tillsammans med dramatikern Johanna Emanuelsson – en av textförfattarna till ”100 frågor till Kudzai Chimbaira”.
Denna föreställning tillägnas Kudzais livsverk och verkan.

Ett samarbete mellan Kudzai Chimbairas teater,
Teater Tribunalen och National Black Theatre of Sweden.

Kudzai Chimbairas stipendium
I samband med denna produktion lanserar National Black Theatre of Sweden ett nyinstiftat stipendium till Kudzai Chimbairas minne. Kudzai Chimbairas stipendium kommer att delas ut årligen till en eller flera unga afrosvenska dramatiker.


Med stöd av:
Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning,
Region Stockholm, Författarfonden samt ABF.

Dela den här sidan:

Pressklipp

  • 100 frågor till Kudzai Chimbaira är ett stillsamt performanceverk som skapar ett gemensamt rum för sorg och kamp. Här avhandlas det särskilda och det som binder oss samman, sorgen över pandemin – och krigen.
  • Enastående hyllning till Kudzai Chimbaira

Fotografier