Acceleration
Sällan får man vara med om ett verk där text, musik och gestaltning tvinnas till en så självklar och intrikat tråd. Uppsättningen är fantastiskt påhittig och lekfullt intelligent. […]en smart, absurdistisk iscensättning. – SvD
Vilka är de egentligen,
människorna som förtjänar
skitjobben?
Emil Boss är tidigare anställd vid Systembolaget och Acceleration är en slags Rapport från en skurhink i lyriskt format, utgiven i bokform samt som engångsdikt på kvittorulle.
Boss skildrar säljarnas arbete i butiken, de tunga lagerlyften och de papperslösas städlag om natten. Managementkurserna, medarbetarenkäterna och motståndet uppifrån mot facklig organisering; övervakningen, mätandet, prestations- och effektivitetsjakten. Och dräneringen av kraft, lust och människovärde när det enda som räknas är servicepoäng och siffror.
levererar du resultat med glädje?
hälsar du alltid kunden med glädje?
tar du ansvar för din situation och arbetsglädje?
tar du ansvar för din prestation, utveckling och energi?
driver du ett ständigt förbättringsarbete för företagets bästa?
förstår du att ständiga förbättringar är förutsättningen för att du ska lyckas?
Acceleration är ett musiksatt diktverk om hur det är att vara anställd i effektivitetshetsens tidevarv, och om hur Toyotas löpande-band-filosofi ”Lean” tagit över svensk offentlig verksamhet i form av New Public Management.
Ensemblen består av operasångare, dubbelsaxofonist och skådespelare.
Acceleration nominerades till Sveriges Radios lyrikpris 2018.
…vad föreställningen också ger är en stark identifikation och därmed förståelse. Det räcker inte med att förstå systemet på ett intellektuellt plan, orättvisan och kampen mot den måste gestaltas som en livsnödvändighet – det lyckas föreställningen göra. – Arbetaren
I samband med att föreställningen spelades under hösten 2019 anordnade teatern en samtalsserie kring New Public Management, moderna anställningsvillkor, facklig (och annan) organisering etc. Till förställningarna i februari 2020 har vi bjudit in Emil Boss.
Föreställningens längd: ca 70 min. Sedan följer en kort paus och därefter samtal med Emil Boss.
I samarbete med
Pressklipp
-
Sällan får man vara med om ett verk där text, musik och gestaltning tvinnas till en så självklar och intrikat tråd. Uppsättningen är fantastiskt påhittig och lekfullt intelligent. [...]en smart, absurdistisk iscensättning.
-
Men vad föreställningen också ger är en stark identifikation och därmed förståelse. Det räcker inte med att förstå systemet på ett intellektuellt plan, orättvisan och kampen mot den måste gestaltas som en livsnödvändighet – det lyckas föreställningen göra.
-
Komplicerade frågor och fenomen får raka svar och förklaringar i Teater Tribunalens särskådande föreställning.