250 år av skapande, mod och mångfald
– en judisk kulturfestival

Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro i Sverige, men det var inte förrän år 1775 som judar fick bosätta sig i landet utan att konvertera till kristendomen. Gustaf III gav juden Aaron Isaac och hans följe rätt att bosätta sig i Stockholm utan att konvertera och tillstånd att starta Sveriges första judiska församling. 

Under år 2025 firar vi 250 år av officiellt judiskt liv i Sverige!
(Mer info om jubieumsåret finns på www.judisktliv.se)

Vi bjuder in till ett rikt och intressant program, av och med några av våra stora författare, musiker och artister och vi önskar att vår publik ska få en inblick i och upplevelse av hur den judiska minoriteten och judiskt liv och kultur i Sverige har berikat vårt land, då som nu.

Program och medverkande under festivalen:

Onsdag 7 maj
10.00 och 13.00 – Pappan, pogromen och parallellen
19.00 – Håkan Blomqvist

Torsdag 8 maj
10.00 och 13.00 – Pappan, pogromen och parallellen

Fredag 9 maj
10.00 – Pappan, pogromen och parallellen
19.00 – Carl Henrik Carlsson
20.30 – Ronn Elfors Lipsker

Lördag 10 maj
14.30 – Kenneth Hermele
16.00 – Pappan, pogromen och parallellen
18.00 – Anders Hammarlund
19.30 – Sofia Berg Böhm

Söndag 11 maj
14.00 – Channa Riedel och Hanna Rajs
15.00 – Suzanne Kaplan
17.00 – Göran Rosenberg
18.15 – Dror Feiler

19.00 – 20.00

HÅKAN BLOMQVIST
 folkbildare och historiker, knuten till Södertörns högskola med inriktning arbetarrörelse, nationalism och antisemitism.

Håkan berättar om Bund: Socialism på jiddisch i Sverige – en bortglömd erfarenhet. 

I mellankrigstidens Polen utgjorde den judiska socialistiska och icke-sionistiska arbetarrörelsen Bund en stark kraft. Efter kriget och Förintelsen försökte rörelsen återsamla de anhängare som överlevt, bland annat i Sverige. Håkan fann arkiven för Bund i Sverige på YIVO i New York.

Bland hans böcker märks “Socialism på jiddisch – judiska Arbeter Bund i Sverige” (2020), “Potatisrevolutionen” (2017) och “Myten om judebolsjevismen” (2013).

Tillbaka till programöversikten…

19.00 – 20.00

CARL HENRIK CARLSSON
– docent i historia, föreläsare och författare.

År 2021 nominerades hans bok Judarnas historia i Sverige till Augustpriset och till Stora fackbokspriset. Nu i april kom hans nya bok ut: Aaron Isaac. Sveriges första jude.

I boken skriver han om den driftige och färgstarke Aaron Isaac, som 1775 fick Gustav III:s tillstånd att som förste jude bo permanent i Sverige, utan att behöva konvertera till kristendomen och hur han lade grunden till judiskt liv i landet. Boken bygger på ny och omfattande arkivforskning och givetvis på Aarons egna nedtecknade minnen. Vi får även höra vidare om judiskt liv i Sverige under 250 år.
Carlsson har gjort ett imponerande arbete med att levandegöra Isaacs liv och samtid.” -BTJ

Tillbaka till programöversikten…


20.30 – 21.00

RONN ELFORS LIPSKER
– Komiker och skådespelare.

Bjuder på ”Best of” från sina många humorshower. Han har gjort många teateruppsättningar och shower som alla grundar sig i den judiska humorn, som Sikta mot Davidsstjärnorna, Judarna måste va’ tokiga, En kväll utan Gnäll och Ur judisk synvinkel

Judisk humor är något som genomsyrar det mesta Ronn skapat. Men han låg även bakom dokumentären ”Brevet till Farmor” som handlade om Vanna Rosenberg och hennes resa i Farmoderns fotspår i Polen.

Tillbaka till programöversikten…

14.30 – 15.30

KENNETH HERMELE
– Ekonom och författare

Kenneth berättar om En shtetl i Stockholm. Den handlar om pojken Kenneth som växer upp på 50-talet i en ortodox judisk familj på Södermalm i Stockholm där de bor i ett halvmodernt hus reserverat för fattiga judar. Båda föräldrarna har flytt till Sverige under åren före kriget. Josephine Schneider, som själv vuxit upp i huset, följer honom längs vägen.

Kenneths liv avgränsas av judehuset, judisk släkt och umgänge, den judiska skolan och av synagogan på St Paulsgatan Han lever i en shtetl, ett judiskt samhälle mitt i samhället. Liksom många från andra kulturer gör i Sverige idag. En shtetl i Stockholm är en bok som förebådar de många berättelser som dagens nya svenskar kommer att författa en dag. Boken nominerades till Augustpriset 2018 och juryns motivering lyder:

Lågmält och lyhört, med minnet som kalejdoskop, fogar Kenneth Hermele sin familjeberättelse i ett historiskt skeende präglat av omvälvningar med eko i vår samtid. Här stöts identitet och olikheter mot konventioner och förväntningar medan utanförskap blir boja och fördel. Det är tankeväckande, insiktsfullt och vackert. 

Kenneth samtalar med Josephine Schneider
– reporter och producent på Sveriges Radio, med fokus på dokumentärt berättande.

Hon arbetar för närvarande med en dokumentär om de så kallade Judehusen på Södermalm. Själv bodde hon som barn i huset på Lindvallsplan som Kenneth Hermele skildrar i En shtetl i Stockholm, fast fyrtio år senare. 

Tillbaka till programöversikten…


16.00 – 17.15

Pappan, pogromen och parallellen tar avstamp i skådespelaren Adriana Savins sökande efter sin pappas liv och överlevnad som ung judisk man i Bukarest under Andra världskriget. Vad var det egentligen som hände i Rumänien? Och varför hade han ett sådant motstånd mot att prata om det?

Vi får också möta Mihail Sebastian, en rumänsk-judisk författare som skrev dagbok under åren 1935-44. Hans iakttagelser om hur språket och samhället förändras kan vi utan omskrivningar överföra på i vår egen tid.

Vårt språkbruk och vår mentalitet förändras.
Plötsligt framstår det otänkbara som helt naturligt.
En föreställning om nu och då, om vi och dom.

”Pjäsen är inte rädd för att visa på likheten mellan de rumänska pogromernas stegrande gatuvåld och våra svenska järnrörsfanatiker.”
DN – Ingegerd Waaranperä

”…en modell över hur fördomar och behovet av syndabockar kan växa till proportioner som står bortom vett och sans.”
SvD – Lars Ring

Mer om föreställningen…

Tillbaka till programöversikten…


18.00 – 19.00

ANDERS HAMMARLUND
– författare och kulturforskare med judisk historia som ett av sina specialområden, radioman, musiker och docent vid Uppsala universitet. Anders har verkat som forskare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, samt som producent vid Sveriges Radio.

Anders kommer att berätta om den judiska musiken och om judiska kompositörers och musikers inverkan, påverkan och berikande av musiklivet i Sverige, från 1775 till idag.

Bland Anders böcker märks Kulturbrytningar – musik och politik i Centraleuropa (1999), En bön för moderniteten – kultur och politik i Abraham Baers värld (2013) och Judiska städer. En europeisk läsebok (2021).

Tillbaka till programöversikten…


19.30 – 20.30

SOFIA BERG-BÖHM 
– Sångerska och skådespelare

Sofia började sin bana som tonåring i sin farbrors klezmerorkester Freilach Express. Hon har spelat in album och gett konserter i en rad olika konstellationer, bl a med grupperna Sirocco, Östblocket och Eislerz.

Som skådespelare har hon varit verksam på bl.a. Stockholms Stadsteater, Malmö Opera, Unga Klara och Teater Tribunalen. Senast sågs hon i Kabaret Jiddisch, Brecht in concert, Eislerz – Förändra världen och i den hyllade Inte ett ljud på Teater Tribunalen. Hon tilldelades 2017 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris.

Tillbaka till programöversikten…

14.00 – 14.45
CHANNA RIEDEL och HANNA RAJS

CHANNA RIEDEL
– Poet och musiker

Channa läser ur och berättar om diktboken Karlsbad utgiven på Albert Bonniers förlag, 2023. Den nominerades 2024 till Katapultpriset.

Hennes poesidebut är ett försök att skriva en familjehistoria, när släkttrådar klippts av eller spunnits i oregerliga riktningar. Boken utgår från hennes sudettysk-judiska familjs flykt från Karlsbad (numera Karlovy Vary i Tjeckien) under andra världskriget, och frågar sig hur denna bakgrund generationer ännu präglar den tid där diktjaget befinner sig.

Här finns vittnesprotokoll, oupphörligt pratande fastrar, inventarielistor över föremål som skickats till Sverige i efterhand – som ett otympligt bord de efterlevande inte förmår göra sig av med -, brev som skrivits till myndigheter i det nya landet, dikter som tar avstamp i den judiska traditionen, prosatexter och bedrägligt redovisande avsnitt. Karlsbad är ett fascinerande verk som för läsaren åt ständigt nya håll. 


HANNA RAJS
– författare och poet.

Född 1991, debuterade 2018 med Armarna som hyllades av kritikerna och nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. Hennes första bok på Albert Bonniers Förlag var diktsamlingen Under månen (2020). 2022 utkom hennes första roman, Där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn – Cristinaboken.

Våren 2024 återvände hon till dikten med samlingen Samma, mamma, vilken nominerades till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok samt tilldelades SvD:s litteraturpris. Samma år belönades Rajs med Stipendium ur Lena Vendelfelts minnesfond.

Tillbaka till programöversikten…


15.00 – 16.30

SUZANNE KAPLAN
– psykoanalytiker, forskare, författare och dokumentärfilmare.        


Suzanne visar sin senaste dokumentärfilm ”Skräddarna från Novorzev” och berättar om den.

Hur lyckades några unga ryskjudiska skräddare bygga ett nytt liv i Sverige?

I tider av gryende antisemitism och invandrarfientlighet är detta en berättelse om hur lyckad integration kan berika ett land. Två fattiga jiddisch-talande skräddarbröder från Novorzev flyr pogromerna i sekelskiftets Ryssland och anländer till Stockholm med båt 1906. De bygger upp en av Sveriges ledande konfektionsfabriker med närmare 500 anställda med fabrik i Stockholm och Rimbo. En fjärdedel av de anställda är judiska överlevande från förintelselägren som anländer med de vita bussarna och som genom arbete på konfektionsfabriken får ett tryggt liv. De unga skräddarna är Suzanne Kaplans farfar Oscar Kaplan och hans bror Marcus, grundarna av Kaplans Konfektionsfabrik. En gripande berättelse, men också ett tidsdokument om svensk konfektionsindustri och mode. Historiker, modeforskare, journalister, sömmerskor från Kaplans, samt två generationer överlevande intervjuas.

Tillbaka till programöversikten…


17.00 -18.00

GÖRAN ROSENBERG
– Författare och journalist.

Göran berättar om sin bok Rabbi Ehrenpreis obesvarade kärlek.

Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre”.


Så inleder Göran Rosenberg sin biografi över Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948. Det är en berättelse om ofullbordade drömmar, obesvarad kärlek och förintade möjligheter. Recensioner i urval:
“Göran Rosenbergs återupprättelse av Marcus Ehrenpreis är en bragd” – Magnus Eriksson, SvD
“Varje kapitel i Göran Rosenbergs rika bok är värt en egen recension”, 
-Leif Zern, DN

Tillbaka till programöversikten…


18.15 – 18.45

DROR FEILER
– Tonsättare, musiker (bland annat saxofonist) och konstnär.

Dror framför A voice still heard
– en solosaxofonkonsert

Dror är verksam inom datoriserade ljudsystem och han är politisk aktivist. En av Sveriges ledande kompositörer och improvisationsmusiker, som bl.a spelar med bandet Lokomotiv konkret. Ett flertal framträdande europeiska orkestrar, ensembler och festivaler har beställt och framfört hans verk. Född i Israel och bosatt i Sverige sedan 1973.

Tillbaka till programöversikten…


Dela den här sidan: