Jag är en Carneval

Teater Tribunalen i samarbete med MACACAS

 

Vad tänker du på när du hör BRASILIEN?

Stranden, musik, Copacabana, fest, bananer, rövar?

Du tror att du är på Teater Tribunalen på Hornsgatan 92 men vi är i Rio de Janeiro för att tillsammans väcka Brasiliens största diva och ikon, Carmen Miranda, till liv igen. Hattmakaren. Bombnedslaget. Hollywoodstjärnan. Hon på Chiquita-loggan.

Vad har 40-talets Carmen Miranda gemensamt med baile funken i dagens favelor? Med dagens brasilianska divor som kan twerka sönder ett rum?

Den brasilianska kvinnokroppen, den brasilianska rumpan. Den stora stringröven. Dom vickande höfterna. Rytmen i blodet. Vad är på riktigt och vad är pålagt? Kan man bli något på riktigt som någon annan från början hittat på? En carneval av ritualer, dans, musik och frukt.

Luta dig tillbaka i en brassestol, ta en caipirinha i handen, så kör vi.

Carmen Miranda – brasiliansk artist verksam i Hollywood på 40-talet
Baile funk – stora fester där man dansar till musikstilen funk carioca, hålls ofta i olika favelor eller ytterstadsområden i Rio de Janeiro.
Candomblé – afrodiasporisk religion i Brasilien
Carneval – gatufest i Brasilien
Favela – kåkstäder i Brasilien
Caipirinha – en cachaçadrink
Batida – en milkshake med alkohol

 

MACACAS är en konstnärlig duo bestående av Nina Taghavi och Bianca Cruzeiro. De arbetar med historieberättande genom olika medium så som scenkonst, arkitektur och film. Tillsammans med andra konstnärer skapar de upplevelser som sätter åskådaren i fokus genom att på olika sätt involvera dem i berättelsen. Deras första projekt är pjäsen ”Jag är en Carneval” i samarbete med Teater Tribunalen och diverse andra konstnärer. Pjäsen undersöker exotifieringsmekanismer av den brasilianska kvinnokroppen.

Läs mer på https://www.macacas.se

 

Med stöd av Stockholms stad, Statens kulturråd, Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond.

 

MACACAS LOGO