Acceleration

Dikt av Emil Boss
Musik av Dror Feiler

Vilka är de egentligen,
människorna som förtjänar
skitjobben?

Emil Boss är tidigare anställd vid Systembolaget och Acceleration är en slags ”Rapport ur en skurhink” i lyriskt format, utgiven i bokform samt som ”engångsdikt” på kvittorulle.

Boss skildrar säljarnas arbete i butiken, de tunga lagerlyften och de papperslösas städlag om natten. Managementkurserna, medarbetarenkäterna och motståndet uppifrån mot facklig organisering. Den ständiga övervakningen, mätandet, prestations- och effektivitetsjakten. Och tomheten detta leder till – misstänksamheten och angiverimentaliteten. Dräneringen av kraft, lust och människovärde när det enda som räknas är servicepoäng och siffror. 

levererar du resultat med glädje?
hälsar du alltid kunden med glädje? 
tar du ansvar för din situation och arbetsglädje? 
tar du ansvar för din prestation, utveckling och energi?
driver du ett ständigt förbättringsarbete för företagets bästa?
förstår du att ständiga förbättringar är förutsättningen för att du ska lyckas?

Så varför är detta intressant för Teater Tribunalen, det är väl bara ”business as usual” i modernt företagsbyggande?

Systembolaget är som bekant statligt, ett så kallat S-bolag (företag med särskilda samhällsintressen) med ett folkhälsofrämjande uppdrag från Socialdepartementet. I princip bör Systemet kränga så lite som möjligt. Ändå denna effektivitetshets, denna Orwellska övervakning och denna, allt genomsyrande, managementmentalitet.

Som i vården.
Som i skolan.
Som i omsorgen.

Varför? Vem tjänar på att vi i första hand ser oss själva som kunder, istället för medborgare? Att någon förväntas utföra ”skitjobbet” medan en annan ständigt förväntas betygsätta sin ”upplevelse” av hur jobbet utfördes? Mår vi bra av det? Mår samhället bra av det?

Acceleration nominerades till Sveriges Radios lyrikpris 2018.

Ur Expressens recension av dikten  16 jun 2017:
Sida efter sida är så dadaistiskt bisarr att man vill tro parodi om det hela: […] Men det är inte parodi. Det är ett vämjeligt stycke verklighet, som någon, för att vi andra ska må bra och ha det bekvämt, måste leva i.

Och SvD, 15 dec 2017:
Med språkligt finstämda och enkla, men konceptuellt effektiva, medel binder ”Acceleration” så ihop skenbart olika kamper, visar hur våra livsvillkor betingas globalt och är sammanflätade med arbetares på andra sidan jorden. Den synliggör de koloniala relationer som är själva förutsättningen för välståndet i vår del av världen. Det är politisk poesi fylld lika mycket av en stark konkretion som av ande och känsla; förhoppningsvis en vägvisare för kommande diktsamlingar.